konge og kriger
Oplev gravgaverne fra Ladbykongens skibsgrav og Kriger-fyrstegraven Rosenlund
Magt skulle iscenesættes, også i døden. På Vikingemuseet Ladby kan man i dag opleve hele to grave fra den absolutte magtelite. Fundene fra skibsgraven viser, at det var en magtfuld person, der blev begravet ved Ladby omkring år 925 e. Kr. Den fornemme person, Ladbykongen, skulle ankomme standsmæssigt til det næste rige. Og udstyret skulle være i orden. Det viser skibsgraven i Ladby, men også Rosenlundgraven, som arkæologer fandt ved Langeskov i 1978 i forbindelse med motorvejsbyggeriet over Fyn. Her er en stormand, måske en hirdsmand, begravet med sine prægtige våben og sit fornemme rideudstyr. Graven dateres til 2. halvdel af 900-tallet.
Foruden at blive begravet i sit krigsskib, hvilket var et privilegium reserveret for konger og fyrster, udgøres fundene fra Ladbykongens grav især af rideudstyr såsom seletøj og stigbøjler, inklusiv dele af Ladbykongens personlige rideudstyr. Også hundeseletøj, bl.a. et velbevaret bronze-samlestykke til en hundeline med forgyldning og fyrstens personlige stav. Sjovt nok har han også fået et spillebræt med sig. Derudover ses forskelligt jernudstyr fra skibet bl.a. de såkaldte nakkekrøller, der prydede dragehovedet i skibets forstavn.
Fundene fra Ladbyskibsgraven såvel som Rosenlundgraven ses i den faste udstilling i kælderen.
Dødeskibet – Ladbykongens sidste rejse
Hvordan foregik det dengang for mere end 1000 år siden, da en konge blev gravlagt i sit skib på en mark ved Ladby, for at drage ud på den sidste rejse? Det giver udstillingen Dødeskibet, der er en rekonstruktion af begravelsesdagen, et kvalificeret bud på. Dødeskibet er blevet til på baggrund af alt det, vi ved fra udgravningen af Ladbyskibet og af gravgodset, der oprindeligt var anbragt i skibet.
Vi er tilbage i år 925 e. Kr. I den ene ende af skibet ser vi Ladbykongen liggende på sit fornemme leje; foran ham midtskibs er anbragt de heste og hunde, som fulgte ham til det næste rige. Hele scenen overværes af et gravfølge. Oplevelsen fuldendes af bagvæggens store landskabsmaleri, skabt af kunstneren Ole Vedby Jørgensen. Ladbykongen, gravfølget og heste og hunde er skabt af træskærer Povl Kjer.
Sted: Vikingemuseet Ladby,
Vikingevej 123, 5300 Kerteminde
Tid: I åbningstiden