Din kurv

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

Et hårrivende fund!

aug 27, 2023

Østfyns Museer får mange detektorfund indleveret hvert år. De fortæller alle en vigtig historie.

I sidste uge blev et særligt ”hårrivende” fund afleveret. Der er tale om et lille smykke – en dragtnål eller fibula – der viser en kvinde, som hiver i sit lange hår. Smykket er blot 4,1 cm højt og 1,8 cm bredt.

Kvindens øjne og næse ses tydeligt, men munden er skjult af en halsring eller måske en krave på den dragt, hun er iført. Håret er arrangeret i en knude på hver side af hovedet, og hun griber fat i det med hænderne.

Hun bærer en fornem dragt eller lang kåbe, der ved halsen er lukket med et stort spænde. Hun har perlekæder i flere rækker på brystet og muligvis en meget lang kæde, der løber helt ned til fødderne. Der kan dog også være tale om en bort – måske af pels – eller anden udsmykning på hendes dragt.

Smykker med hårrivende kvinder er fundet enkelte andre steder i Danmark, men det er første gang, der er dukket et op på Østfyn. Smykket kan dateres til 800 – 900 årene – altså vikingetiden. Nogle tolker den hårrivende kvinde som et billede af gudinden Freja. Men motivet med en person eller figur, der river sig i håret, kendes i mange variationer i vikingetidens kunst.

Så vi river os i håret og overvejer, hvad den lille figur mon symboliserer.  

Læs seneste nyheder fra Vikingemuseet Ladby:

Tilmeld

Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Vikingemuseet Ladby

Du er tilmeldt!