Årets gang i vikingetiden

Særarrangement om Vikingernes Jævndøgn for Museumsforeningen

Vikingerne tænkte som bønder. For i vikingetiden var årets mærkedage vigtige målestokke for, hvad vikingerne foretog sig året rundt, og dette havde med landbruget at gøre.  Vikingetogter foregik for eksempel i sommerhalvåret, mens den mørkeste del af årets stod på frugtbarhedsfester for guder og magtfulde folk som Ladbykongen.

Efterårs jævndøgn markerede én af årets fire overgang fra én del af året til en anden. Sommeren er ovre og høsten var i alles tanker. Denne overgang måtte festligholdes og markeres med ritualer for både guder og mennesker og for frugtbarhed og fred. Og ved enhver festlighed skulle der godt værtskab til, hvor bøndernes produkter skulle smages på.

Dét skåler vi for, når Vikingemuseet Ladby inviterer til aftensrundvisning for Museumsforeningen i udstillinger og gravhøj. Mens museumsinspektøren fortæller om årets gang i vikingetiden, smager vi os frem gennem vikingernes mad og drikke. Vi bevæger os både inde og udenfor museet og undervejs skal vi smage på vikingetiden.

Smagsoplevelse 1: Øl og brød – Kornet var en basisføde i vikingetiden og heraf bryggede man øl til både fin og fattig, voksne og børn. Og af kornet bagte man gode brød.

Smagsoplevelse 2: Vin og kød – Kød var en uundværlig del af kosten og rigdom talte man dengang i fæ, dvs. antallet af husdyr, mens vin hørte til den dyreste luksus fra kontinentet.

Smagsoplevelse 3: Mjød og sødt – Honning var en skattet fødevare i vikingetiden og intet gik til spilde af biernes arbejde, honningvand blev til mjød og honningen selv har været det eneste søde middel vikingerne kendte til.  Desuden holder vikingemuseets butik åbent med salg af mjød, øl og andre gode vikinge-ting.

Tilmeld dig her