ladbydragen
Oplev den sejlende kopi af Ladbyskibet på Vikingemuseet
Nedenfor gravhøjen med Ladbykongens skibsgrav kan man opleve vikingeskibet Ladbydragen. Ladbydragen er en præcis 1:1 kopi af Ladbyskibet og er bygget af egetræ fra den lokale skov. Skibet er konstrueret i kølvandet af et forskningsprojekt, som førte en nøjagtig 3D-opmåling af det oprindelige Ladbyskib i gravhøjen. Herefter blev skibet bygget ved brug af arkæologiske undersøgelser af vikingeskibe fra hele Norden og historiske byggemetoder til klinkbyggede skibe, som i 2021 kom på UNESCOs liste over umistelig immateriel kulturarv.
Det næsten 22 meter lange drageskib har plads til 32 roere. Skibets øverste bordplanker er malet med gul og blå linoliemaling, da der ved udgravningen af det originale skib i 1935 blev fundet spor af netop disse farver.
Det 65 kvadratmeter store sejl er lavet af stof lavet af hør, og tovværket er fremstillet af planten hamp. Det er slået og tjæret med trætjære. Mast, rig og sejl kan også lægges ned, og skibet føres frem for årer. Dette er et særtræk ved vikingetidens unikke krigsskibe.
- I sommerhalvåret ligger ladbydragen og vugger i vandet med Vikingemuseets bådebro. Gæster på museet er velkomne på bådebroen for et nærmere kig på skibet, der er dog ikke adgang om bord af sikkerhedsmæssige årsager.
- I vinterhalvåret bliver skibet trukket på land og placeret under tag, hvor museets frivillige sørger for at det bliver vedligeholdt, og hvor der samtidig er adgang for, at museets besøgende kan komme helt tæt på.
Kopien af Ladbyskibet blev bygget i årene 2011-2016, og byggeriet blev muliggjort via en større bevilling fra Augustinusfonden og Kerteminde Kommune.
Ladbydragen stævner ud
Hver sommer drager Ladbydragen på en række korte togter, hvor der sejles af de frivillige skibsfolk fra Ladby Skibslaug. I disse perioder kan skibet ikke opleves på museet, men derimod ved andre lokale havne, hvor det lægger til kaj.
Her på Vikingemuseets hjemmeside kan man følge i hvor og hvornår Ladbydragen sejler ud. Se sejlplanen for 2024 her.
Derudover uddannes der løbende vikingeskibssejlere, hvor der trænes og øves på nor og fjord. Er man heldig, kan man om sommeren få et glimt af Ladbydragens sejlads.