18. april 2017

Danmarks vikingeoplevelser fortsætter hvor DR slipper

Danske museer og historiske oplevelsescenter giver alt det, som DRs serie ”Historien om Danmark” ikke kunne få med i sit afsnit om vikingerne.

Vikinger er populære som aldrig før. Senest har DR fortalt om vikingernes liv og færden i serien ”Historien om Danmark”. Rundt omkring i landet formidler museer og historiske oplevelsescentre med stor succes både de originale fund og autentisk levendegørelse af vikinger.
Lige nu gør flere af dem klar til at åbne sæsonen og formidle alt det, som Lars Mikkelsen og DR ikke kunne få med. Det er lugten af bålrøg og smagen af vikingemad. Det er følelsen af at stå ansigt til ansigt med vikingernes skatte, og det er den personlige oplevelse at tale med en næsten ægte viking, som viser, hvordan man smeder en kniv, kæmper med sværd og væver uld til tøj.
Tilsammen tager de over, hvor DR slap, forklarer direktør for Sydvestjyske Museer Flemming Just, som repræsenterer netværket MADE BY VIKINGS. Det er en sammenslutning af 16 museer, herunder Vikingemuseet Ladby, og historiske oplevelsescentre, som formidler vikinger i Danmark.
“Sammen arbejder vi på at udbrede kendskabet til de mange muligheder, der er for at opleve vikingerne helt tæt på”, siger Flemming Just og opfordrer danskerne til at komme ud og møde vikingerne.
Skatte og skumsprøjt
Nationalmuseet, Kroppedal Museum, Museet ved Lindholm Høje og Lejre Museum udstiller vikingernes gyldne skatte og viser fund, der fortæller om vikingernes dagligliv og handel, trælle og aristokrati. Danmarks Borgcenter viser særudstillingen ”Vikingernes Metropol” om handelsbyen Hedeby. På Kongernes Jelling fortæller de historien om Harald Blåtand, kongerigets fødsel og de danske vikingekonger med nye digitale virkemidler.
På de imponerende vikingeborge Aggersborg, Fyrkat og Trelleborg kan man få fornemmelsen af vikingernes kamp og krigsteknik på præcis de steder, hvor Harald Blåtand for 1000 år siden opførte borgene. Til sommer er det muligt at følge udgravningerne på den senest tilkomne vikingeborg, Borgring ved Køge, hvor arkæologer er på jagt efter ny viden om vikingerne.
Og er man til saltvand og skumsprøjt fortæller Vikingeskibsmuseet i Roskilde alt, hvad der er værd at vide om vikingernes sejlskibe, og man kan sejle med på et rekonstrueret vikingeskib. Et vikingeskib møder man også på Vikingemuseet Ladby, men her er skibet brugt som gravkammer for en fornem vikingehøvding.
Vikinger i kød og blod
Men mest fascinerende er det at møde autentiske vikinger i levende live. Det kan man i Bork Vikingehavn som er en levende havn og markedsplads for krigere og andet godtfolk. Det kan man i Sagnlandet Lejre som afholder vikingemarked og løser stridigheder på tinget. Og på Trelleborg møder man krigere, som lærer gæsterne at kæmpe, når borgen holder vikingefestival. Men ikke mindst er det i Ribe, hvor Ribe VikingeCenter sammen med Museet Ribes Vikinger giver en oplevelse ud over det sædvanlige.
Vi håber at rigtigt mange, der følger DR’s serie og bliver nysgerrige på vikingetiden, følger interessen op ved opleve vikingetiden i den virkelige verden”, siger afdelingsleder på Vikingemuseet Ladby, Claus Frederik Sørensen. “Fx. kan man sætte kryds i kalenderen den 11. maj, hvor vi sætter Ladbydragen i vandet”.
“Historien om Danmark” på Østfyn
I forbindelse med hvert afsnit af “Historien om Danmark” følger Østfyns Museer op på de forskellige tidsaldre ved at udpege og beskrive lokaliteter på Østfyn fra den aktuelle periode. Læs mere her.
MADE BY VIKINGS – Det sker:
Bork Vikingehavn: Vær med når “Vikingerne Vågner” 13. – 14. april
Danmarks Borgcenter: VIKINGERNES METROPOL – særudstilling med unikke genstande fra handelsbyen Hedeby
Kongernes Jelling: Er du i familie med Gorm Gamle. Så tag til Kong Gorms store familietræf 20.maj
Kroppedal Museum: Mød vikingebro på Skovens dag 7. maj ved Naturcenter Herstedhøje
Lejre Museum: Myter, Sagn og Fakta. Skjoldeungeslægten og Gl. Lejres betydning i vikingetiden.
Lindholm Høje Museet: Besøg gravpladsen og udstillingen. Den 11.-14. april vises forskellige film om vikingerne
Museet Ribes Vikinger: Fra midt i juni vises udstilling om livet i Kina og venskabsbyen Suzhou i samme periode som den danske vikingetid
Nationalmuseet: Historisk morgen 21. april kl. 8.30-9.30: Kæmp dig gennem vikingetiden
Ribe VikingeCenter: Internationalt Vikingemarked 24. april – 30. april