fbpx
1. marts 2019

Hal er endnu ældre end først antaget

Hvad vi troede var en stor vikingehal på Munkebo Bakke har vist sig at være Fyns største bygning fra yngre germansk jernalder.

Der var stor begejstring, da vi i juni 2018 fandt spor af en meget stor hal på toppen af Munkebo Bakke. Dengang forventede vi, at hallen var etableret i 8-900-tallet, og at der dermed var tale om Fyns største vikingehal. Kulstof 14-dateringer har nu vist, at hallen er endnu ældre, allerede fra 6-700-tallet og altså fra yngre germansk jernalder.
“Vi må udvide begejstringsskalaen til 11!”, fortæller afdelingsleder Claus Frederik Sørensen til P1 Morgen den 27. februar.
Munkebo Bakke spillede en central rolle også før vikingetiden
Den store halbygning og det kraftige hegn, der løber langs med bygningen er nu c14-dateret til perioden 650-750, det man også kalder yngre germansk jernalder. Det viser, at Munkebo Bakke har spillet en central rolle allerede i århundrederne op til vikingetiden. Det er i den periode konturerne af et dansk kongerige begynder at træde frem.
Måske parallel til kongsgårde i Tissø og Lejre
Arkæolog Malene Refshauge Beck ser flere paralleler mellem fundene på Munkebo Bakke og fundene af de store kongsgårde ved Lejre og Tissø: “Vi har endnu undersøgt for lidt på Munkebo Bakken til, at vi med sikkerhed kan sige, at det drejer sig om en kongsgård. Men flere træk peger i retning af at der er tale om en bebyggelse med tilknytning til en stormand. Det et blandt andet det indhegnede område, den store hal, den markante beliggenhed, tilknytningen til ældre monumenter (gravhøjene fra bronzealderen) og fundet af flere små amuletter i form af spydspidser og en lille hjelmklædte mand, fortæller hun.
Der er også gjort en række fund, der viser, at der har været håndværkere på området, og at der sikkert også er blevet handlet. Læs interview med Malene Refshauge Beck i Fyens Stiftstidende her.
Muldens Mysterier: Mere end bare vikingetid…!
Onsdag den 27. februar løb det sidste afsnit af en ny sæson af “Muldens Mysterier” over skærmen på DRK. I programmet, der var optaget i sensommeren 2018, er de to hold af detektorarkæologer på udkig efter spor fra vikingetiden på Munkebo Bakkke for at supplere fortællingen om, hvad museet på det tidspunkt troede var en vikingehal. Det fandt de da også. Men derudover stødte de på en lang række fund, der netop kan knyttes til yngre germansk jernalder, og Muldens Mysteriers gennemgående arkæolog, Lars Grundvad, slutter programmet af med følgende næsten profetiske udtalelse: “Vi har lært at denne plads er mere end bare vikingetid. Den kan trækkes to til tre århundreder tilbage i tiden”.
Fund fra Muldens Mysterier kan ses på museet
En række af de flotte detektorfund der er gjort på Bakken, bl.a. i forbindelse med “Muldens Mysterier”, er udstillet på Vikingemuseet Ladby.