Din kurv

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

 Frejs Nyttehave

Følg udviklingen i de 22 bede, hvor vi dyrker vikingetidens afgrøder.

I Frejs Nyttehave dyrker en frivillig havegruppe et udvalg af de afgrøder, som vikingetidens mennesker dyrkede og brugte til mad, håndværk, medicin og andet.
Der bliver arbejdet i haven på følgende tidspunkter i havesæsonen:

  • Onsdage kl. 9-12
  • Fredage kl. 13-16

Vikingetidens afgrøder

Tidligere mente forskere, at de fleste af nutidens afgrøder blev indført til Norden i middelalderen. Men nye fund og forskning viser, at mange afgrøder vandt indpas allerede i vikingetiden.

De planter, som dyrkes i haven, er blevet udvalgt på baggrund af arkæologiske fund fra vikingetiden. På havens planteskilte vises, hvor fundene er gjort. I nogle få tilfælde dyrkes også planter, som der ikke er gjort fund af, men som vurderes at have være en del af vikingetidens afgrøder.

For at kunne identificere fund af planter tilbage fra vikingetiden kræves det, at plantedele er blevet bevaret. Det vil ofte være i form af forkullede plantedele, som måske er blevet tabt eller spildt i ilden under tilberedning. Disse forkullede frø eller plantedele kan på baggrund af videnskabelige analyser fortælle os om vikingernes afgrøder.

Dyrkning af planterne

Da vi ikke ved, hvordan vikingerne har dyrket planterne, følger dyrkningen i Frejs Nyttehave et andet princip. Haven dyrkes så bæredygtigt som muligt. Der vil stort set ikke blive gravet i højbedene, kompost spredes på jordoverfladen som gødning, og efter høst bruges der efterafgrøder og jorddække, f. eks. tang.

Haven er opkaldt efter vikingetidens frugtbarhedsgud Frej.

Arbejdet med Frejs Nyttehave begyndte i 2022, hvor projektet opnåede støtte fra Friluftsrådet og Havefonden af 2007. I efteråret 2024 blev haven indviet.

Støttet af Friluftsrådet og Havefonden af 2007.

Ladbykongen sætter alle sejl

Tilmeld

Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Vikingemuseet Ladby

Du er tilmeldt!