Din kurv

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

Gåden om Danmarks første konge

Den danske kongerække starter med Gorm Den Gamle, men vi ved i virkeligheden ikke ret meget om ham, så hvorfor starter kongerækken egentlig dér? Og kan det passe, at der ikke findes danske konger før Gorm? I en ny DR 2-serie tager vært Cecilie Nielsen ud på en jagt for at finde frem til Danmarks første konge. Det er en jagt, der er fyldt med udfordringer og en modstander, der forsøger at sløre fortidens spor. Men det er også en jagt, der fører Cecilie rundt i landet til nogle af de store arkæologiske opdagelser, legendariske fortidslevn og ældste historiske kilder.

I tredje afsnit, som omhandler Danmarks eneste skibsgrav på Vikingemuseet Ladby, falder brikkerne i puslespillet om den danske kongerække langsomt på plads og fører historiker Cecilie Nielsen til en kongelig grav på Fyn. Her venter en overraskelse, som med ét gør jagten på Danmarks første konge meget vanskeligere. For nogen har sløret fortidens spor og manipuleret med fortællingen om kongemagt i Danmark.

Men hvem? 

Se hele programmet HER.

Danmarks eneste skibsgrav

Vikingemuseet Ladbys hovedattraktion vikingeskibsgraven, også kaldet Ladbyskibet, blev fundet i 1935 sammen med 11 mindre grave, som indeholdt forskelligt gravgods. Arkæologiske undersøgelser har fastslået, at vikingeskibet omkring år 925 e. Kr. blev trukket op på land, og den døde konge derpå gravlagt i skibet i en høj sammen med sine heste, hunde og andet kostbart gods.

Når man træder ind i gravhøjen, og mørket lukker sig, fornemmer man straks den helt særlige stemning, der kendetegner Ladbykongens grav. Så snart øjnene har vænnet sig til mørket, træder det prægtige gravskib frem, og man ser skibets form og konstruktion med de over 2000 nagler og spiger, der indgik heri.

Knap 22 meter langt og næsten 3 meter bredt er skibet. Det var bygget til 30-32 roere og var forsynet med sejl. Af sejl og mast er intet bevaret, men 7 vantringe omtrent midt i skibet langs den formodede ræling slår fast, at skibet har været sejlførende. Sejlets størrelse anslås at have været 60 m2.

Forstavnen var udformet som et dragehoved med mankekrøller af jern, og agterstavnen var en krum dragehale. Skibets meget velbevarede anker med tilhørende ankerkæde og rester af tovværk ligger i forstavnen. Ombord er desuden resterne af de heste og hunde, der ledsagede kongen på hans sidste rejse.

Læs mere om gravskibet HER.

Tilmeld

Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Vikingemuseet Ladby

Du er tilmeldt!