Din kurv

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

Ladbytapetet

Ladbytapetet er et 7 meter langt broderi, som fortæller historien om Ladbyskibet, Danmarks eneste kendte vikingeskibsgrav. Tapetet tager udgangspunkt dels i fundet af Ladbyskibet i 1934 og dels i den nordiske mytologi og mødet mellem den gamle asatro og kristendommen. Det er bygget op som 7 fortællinger, og man kan “læse” det fra ende til anden som en tegneserie. Tapetets midterstykke fortæller om Ladbyskibets historie, mens de to friser øverst og nederst handler om vikingetidens skibsbygning.

Ladbytapetet er permanent udstillet på Vikingemuseet Ladby. Foruden tapetet i sin fulde udfoldelse kan man se eksempler på prøveklude og en film om tapetets tilblivelse. I ”bladrebogen” kan man orientere sig om forskellige tekniske detaljer, blive klogere på historien og møde brodøserne.

I Vikingemuseets butik, kan man købe en folder på dansk, engelsk, tysk og fransk, der fortæller om arbejdet med tapetet. Man kan også købe en malebog, hvor tapetets illustrationer kan farvelægges. Desuden er der lavet et katalog med tapetets syv fortællinger, som kan købes i museumsbutikken.

 

De skabte Ladbytapetet – skulder ved skulder

Inspireret af det berømte Bayeuxtapet, der omhandler Slaget ved Hastings i 1066, satte en gruppe syinteresserede kvinder sig i 2011 for at sy og brodere et tapet, der skulle fortælle historien om Ladbyskibet. Et tapetlaug blev dannet, bestående af 16 brodøser under ledelse af initiativtageren Inge Svensmark, foruden designer Gudrun Katrine Heltoft og Anette Nørgaard Bogulski, der har plantefarvet garnet i mange fine farver.

Det tog brodøserne seks år at færdiggøre det 7 meter lange og 50 cm. høje tapet. Helt præcist blev sidste sting sat d. 8. juli 2017. Arbejdet med tapetet foregik “live” i et lokale på Vikingemuseet, her sad brodøserne skulder ved skulder med tapetet i skødet, og arbejdet kunne således under hele processen følges af museets gæster.

Ladbytapetet kan “læses” som en tegneserie. Midterstykket fortæller om Ladbyskibets historie, friserne over og under viser, hvordan et vikingeskib bygges og hvordan sejl og tovværk fremstilles . Skibsbyggeriet flettes med mytologiske figurer, gravgaver og detektorfund fra nutiden. Afslutningsvis ses tapetets kunstner, plantefarveren og brodøserne.

Tilmeld

Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Vikingemuseet Ladby

Du er tilmeldt!