Din kurv

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

MIT ØSTFYN: Vikingemuseet Ladby

Rundvisnings- og aktivitetsforløb på Vikingemuseet Ladby.

Målgruppe: Gratis og obligatorisk forløb for 4. klasse for kommunale skoler i Kerteminde og Nyborg kommuner.
Varighed: 2 timer
Max. antal deltagere pr. forløb: 30 elever med min. 2 medfølgende voksne.
Form: Rundvisning i udstillinger, landskabet og Ladbykongens grav. Undervejs inddrages elevernes forhåndsviden og spørgsmål i dialog med museets underviser og kopier af Ladbykongens gravgaver bruges til at gøre vikingetiden levende. Efterfølgende foregår den valgte aktivitet.

”Den Harald der samlede hele Danmark” skriver Harald Blåtand på Jellingstenen. Men hvordan var vikingetidens Danmark, før riget blev samlet? 45 år før Harald Blåtand skrev sit navn ind i Danmarkshistorien med Jellingstenen, blev en særlig magtfuld og velhavende konge højlagt i et prægtigt vikingeskib ved Ladby på Østfyn. Vi ved ikke, hvad kongen hed, men vi ved, at hans usædvanligt fornemme gravudstyr viser, at her blev en ganske særlig viking begravet. Hvem var denne fynske konge i Ladby? Hvordan levede han? Hvem herskede han over? Hvor var hans rige? Hvordan samlede han sig magt, land og rigdom? Og hvorfor fik han den prægtigste danske vikingebegravelse, vi kender?  

Sammen med vores vikingeunderviser udforsker vi Ladbykongens gravhøj, finder ud af, hvilke ting han fik med sig i graven, og hvad det kan fortælle os om hans liv og død. Vi lærer, hvordan kongerne i Jelling skal forstås i sammenligning med én af deres forgængere – Ladbykongen. Vi bliver klogere på vikingetidens samfund og hvordan det ligner – og ikke ligner – vores eget. 

Men vi skal også mærke vikingetiden på egen krop. Her vælges enten vikingeidræt eller vikingehåndværk.

Vikingekongens idræt
Ude på Vikingemuseets store grønne område, skal vi bruge vores kroppe og prøve kræfter med én af vikingetidens fysiske idrætter. Men vi skal også samarbejde, for i vikingetiden kunne ikke engang kongen klare sig uden sit mandskab. Og mens vi lærer om vikingerne, får vi sved på panden, røde kinder og smil på læben.

Vikingekongens værksted
Vi skal bruge vores hænder, hoveder og sanser til at afprøve et vikingehåndværk. Vi bruger naturligvis vikingetidens naturlige materialer og værktøj. Vi arbejder derfor både med et håndelag og et produkt, men også med en fortælling om vikingetiden. For hvilken betydning havde håndværk i Ladbykongens verden? Hvad kan vi sige om vikingetidens håndværk – sammenlignet med i dag?

Undervisningsmateriale
Til Mit Østfyn-forløbet knytter sig et elevhæfte om vikingetiden, hvori eleverne arbejder med emnerne LIVET – DØDEN – TRO – REJSEN. Desuden findes et videnskompendium med baggrundsmateriale til lærere/undervisere. Materialerne kan benyttes af elever og lærere før eller efter besøget på museet.

Omsatte Fælles Mål:

  • Eleverne bliver klogere på livets vilkår før dem selv, og opnår indsigt i kontinuitet og forandring.
  • Eleverne bliver trænede i at anvende arkæologiske og historiske kilder til at opnå viden om fortiden.
  • Eleverne stifter bekendtskab med deres egen plads i historien, og oplever deres eget demokratiske samfund spejlet i en anti-demokratisk periode i Danmarkshistorien – vikingetiden. 

Pris: Gratis for 4.klasser på kommunale skoler i Nyborg og Kerteminde kommuner.

Kontakt og booking

  • Kontakt Vikingemuseet Ladby på mail [email protected] eller på tlf: 65321667
  • Husk at vælge aktivitet; en fysisk aktivitet – ”Vikingekongens Idræt” eller en håndværksaktivitet – ”Vikingekongens værksted”.

Praktisk information

  • Foregår primært indendørs i museets udstillinger og Ladbykongens gravhøj, som ligger 200 m fra museet.
  • Museet ligger på et 5 hektar stort åbent græsareal med bakker, træer og krat – lige ned til fjorden. Her er masser af plads under åben himmel til leg og hygge før eller efter forløbet. 
  • Husk påklædning efter vejret og en dag ved vandet.
  • Området har talrige borde- og bænkesæt, hvor madpakkerne kan spises. 
  • I museumsbutikken kan der købes is, sodavand, kaffe/the m.m.

Yderligere undervisningsmateriale
Her kommer materiale, som med fordel kan bruges i undervisningen.

Gamle lege – som man godt kunne have leget i vikingetiden

Med vikingeskibet på tur
Vikingerne kom langt omkring i deres skibe. En ’kapsejlads om samarbejde’ med vikingeviden indbygget.
Lader eleverne være skibets besætning og guider dem gennem turens mange udfordringer. Kan gennemføres i skolegård, på sportsplads, etc. Antal ’4-10 elever pr. båd’.

Kort oversigt over nordiske guder

Om Mit Østfyn

Mit Østfyn er et samarbejde mellem museer, kommuner og skoler på Østfyn, der skal sikre, at alle børn og unge fra Østfyn gennem deres skoletid får et godt kendskab til Østfyns spændende kulturarv. Forløbene kan også bruges af skoler fra andre steder i landet.

Læs mere om Mit Østfyn her.

Tilmeld

Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Vikingemuseet Ladby

Du er tilmeldt!