Din kurv

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

MIT ØSTFYN – Mysteriet om Ladbykongen & materiel kultur i vikingetiden

MIt Østfyn er et gratis og obligatorisk forløb for alle 4. klasser i Kerteminde og Nyborg kommuner. Forløbet består af grundforløbet ”Mysteriet om Ladbykongen” og forløbet ”Materiel kultur i vikingetiden.”

Mysteriet om Ladbykongen

”Harald konge bød gøre disse kumler
efter Gorm sin fader og efter Thyra sin moder
den Harald som vandt sig Danmark al og Norge
og gjorde danerne kristne.”

Sådan skriver Harald Blåtand om sig selv på Jellingstenen. Men 45 år før Harald Blåtand skrev sit navn ind i Danmarkshistorien med Jellingstenen, blev en rig vikingekonge begravet i et vikingeskib inde i en gravhøj på Østfyn. Vi ved ikke, hvad kongen hed, men vi kalder ham Ladbykongen.

Sammen med vores formidlingsinspektør bliver vi klogere på, hvem Ladbykongen var:

  • Vi udforsker museets udstillinger, og kommer tæt på de originale arkæologiske fund.
  • Vi finder ud af, hvordan de 1000 år gamle fund fra Skibsgraven kan fortælle historier.
  • Vi bliver klogere på vikingetiden, og hvordan livet dengang ligner – og ikke ligner – vores eget liv.
  • Vi opdager, hvordan Ladbykongen er forbundet med Harald Blåtand og Gorm den Gamle.

Forløbet målrettes klassetrinnet – fra fokus på konkret viden til refleksion over begrebet magt. Forløbet er desuden særligt målrettet til historie-kanonpunktet om Jellingstenen.

Hvordan foregår det?

Undervisningsforløbet tager eleverne med tilbage til starten af 900 tallet, hvor vi skal gennem gravpladsen,  ind i selve Ladbykongens skibsgrav og til sidst ind i ”Dødeskibs” udstillingen.

Hvilken metode bruger vi?

Undervisningen er dialogbaseret, og formålet er, at eleverne lærer at undre sig og reflektere aktivt over vikingetiden. Vi ved meget om vikingetiden, men der er også meget, vi ikke ved. Undervejs inddrager vi derfor elevernes forhåndsviden, spørgsmål og fantasi.

Hvilke værktøjer bruger vi?

Vi bruger modeller og rekonstruktioner aktivt i rundvisningen, og eleverne opfordres til at røre ved kopier af Ladbykongens gravgaver, der bruges til at gøre vikingetiden levende og forståelig.

 Omsatte Fælles Mål:

  • Eleverne bliver klogere på livets vilkår før dem selv, og opnår indsigt i kontinuitet og forandring.
  • Eleverne bliver trænede i at anvende arkæologiske og historiske kilder til at opnå viden om fortiden.
  • Eleverne stifter bekendtskab med deres egen plads i historien, og oplever deres eget demokratiske samfund spejlet i en ikke-demokratisk periode i Danmarkshistorien – vikingetiden.

Materiel kultur – Vikingetiden

Mennesket har altid skabt ting. Det er en del af vores kultur. Fra de første simple stenredskaber til mikrochips og smartphone. Vi bruger ”ting” til at skabe og vise vores identitet. Det gjorde man også i vikingetiden.

I dette forløb kommer eleverne helt tæt på vikingetidens materielle kultur, når de får tro kopier af arkæologiske fund i hånden.

Sammen med museets formidlingsinspektør, bliver vi klogere på, hvordan vikingetidens materielle kultur kan fortælle om vikingetidens samfund og hverdagsliv.

Hvordan foregår det?

Undervisningsforløbet er delt op i to faser:

I første fase skal eleverne, i små grupper, undersøge og diskutere genstandenes funktion. Og lave en ultrakort (15 sekunder) præsentation af genstanden.

I anden fase skal eleverne placere genstandene på 4 ”Personer” fra vikingetiden: den 5 årige dreng, den 11 årige pige, kvinden og manden.

Hvilken metode bruger vi?

Undervisningen er dialogbaseret, og formålet er, at eleverne lærer at undre sig og reflektere aktivt over vikingetidens materielle kultur. Undervejs inddrager vi elevernes nutidsforståelse og fortidsfortolkning.

Hvilke værktøjer bruger vi?

Vi bruger rekonstruktioner af arkæologiske fund aktivt i forløbet. Der er fokus på forundring og nysgerrighed.

 Omsatte Fælles Mål:

  • Eleverne bliver klogere på livets vilkår før dem selv, og opnår indsigt i kontinuitet og forandring.
  • Eleverne stifter bekendtskab med deres egen plads i historien, og oplever deres eget demokratiske samfund spejlet i en ikke-demokratisk periode i Danmarkshistorien – vikingetiden.
  • Eleverne opnår øget forståelse og indsigt i lokale og globale såvel som historiske og nutidige livsformer og -betingelser.

      Godt at vide

      Fag: Historie og dansk
      Målgruppe:
      Gratis og obligatorisk forløb for 4. klasser fra kommunale skoler i Kerteminde og Nyborg kommuner.
      Varighed: 2 timer.
      Max. antal deltagere pr. forløb: 30 elever med min. 2 medfølgende voksne.
      Pris: Mit Østfyn-forløbet giver gratis entré og gratis undervisning for 4. klasser på kommunale skoler i Nyborg og Kerteminde kommuner. For andre kommuner koster forløbet 1000 kr. 

      Forberedelse forud for besøget:
      Vi anbefaler at i tager en snak om, hvad et museum er. Tag gerne udgangspunkt i elevernes forforståelse. Spørg for eksempel: Hvem har været på et museum før? Hvad kunne man opleve der? Hvad er et museum?

      Vi anbefaler også, at I ser vores skolefilm forud for jeres besøg. Og opfordre til at I venter med at se DR’s Gåden om Danmarks første konge, til efter besøget.

      Transport

      • Er Vikingemuseet og skolen beliggende for langt fra hinanden til, at klasserne kan transportere sig til fods eller med cykel, har Nyborg og Kerteminde kommuner bevilget penge til enten offentlig transport eller én rekvireret bus pr. klasse.
      • Kontakt kommunens skolekonsulent, hvis der er tvivl om hvilke ruter, der er bevilget bus til.
      • Skolen skal selv booke bus.

      Kontakt og booking
      Kontakt Vikingemuseet Ladby på mail: [email protected] eller tlf: 65321667

      Praktisk information

      • Forløbet kan bookes alle hverdage året rundt mellem kl. 9.00 og 15.00. Bookes et besøg på en mandag, hvor museet er lukket, åbnes museet kun under rundvisningen, og museumsbutikken kan ikke besøges.
      • Rundvisningen foregår primært indendørs i museets udstillinger og Ladbykongens skibshøj, som ligger 300 m fra museet. Aktiviteten er – alt afhængigt af vejret – ude eller inde.
      • Museet ligger på et 5 hektar stort græsareal med bakker, træer og krat – lige ned til fjorden. Her er masser af plads under til leg og hygge før eller efter forløbet.
      • Husk påklædning efter vejret og en dag ved vandet.
      • Området har talrige bord- og bænkesæt, hvor madpakkerne kan spises.
      • I museumsbutikken kan der købes is, sodavand, kaffe/the m.m.

      Tilgængelighed:
      Der er elevator i museumsbygningen

      Gravhøjen ligger 300 meter fra museet. Der er mulighed for at låne kørestol og invalidescooter.

      Ladbykongen sætter alle sejl

      Tilmeld

      Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Vikingemuseet Ladby

      Du er tilmeldt!