Din kurv

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

MIT ØSTFYN – Vikingekongen fra Ladby & aktivitet for grundskoler

Dialogisk rundvisnings- og aktivitetsforløb på Vikingemuseet Ladby

45 år før Harald Blåtand skrev sit navn ind i Danmarkshistorien med Jellingstenen, blev en rig konge begravet i et prægtigt vikingeskib inde i en gravhøj ved Ladby på Østfyn. Vi ved ikke, hvad kongen hed, men vi ved, at hans usædvanligt kostbare gravudstyr viser, at her blev en særlig viking begravet. Hvem var denne fynske konge i Ladby? Og hvorfor fik han den prægtigste danske vikingebegravelse, vi kender?  Sammen med vores vikingeunderviser bliver vi klogere på, hvem Ladbykongen var:

 • Vi finder ud af, hvordan de 1000 år gamle fund fra Skibsgraven kan fortælle historier.
 • Vi bliver klogere på livet i vikingetiden, hvordan det ligner – og ikke ligner – vores eget liv.
 • Vi opdager, hvordan Ladbykongen er forbundet med Harald Blåtand og Gorm den Gamle.

Forløbet målrettes klassetrinnet – fra fokus på konkret viden til refleksion over begrebet magt. Forløbet er desuden særligt målrettet til historie-kanonpunktet om Jellingstenen.

Hvordan foregår det?

 • Rundvisning i udstillingen ”Dødeskibet”, på gravpladsen og inde i selve Ladbykongens ”Skibsgrav”. Undervejs ser vi både en rekonstruktion af Ladbykongens begravelse og besøger Ladbyskibet, der står nøjagtigt som arkæologerne efterlod det efter udgravningen. Vi rører også ved kopier af Ladbykongens gravgaver og kommer tæt på de originale arkæologiske fund.

Hvilken metode bruger vi?

 • Undervisningen er dialogbaseret, og formålet er, at eleverne undrer sig og reflekterer aktivt over vikingetiden. Vi ved meget om vikingetiden, men der er også meget, vi ikke ved. Undervejs inddrager vi derfor elevernes forhåndsviden, spørgsmål og fantasi.

Vi skal også mærke vikingetiden på egen krop med en aktivitet. Vikingerne indrettede selv deres aktiviteter efter vejret, og vi gør det samme. Er vejret godt arbejder vi med sømandskab og samarbejde udendørs, men er vejret dårligt er vi inde, og arbejder med vikingetidens håndværk og materialer.

Omsatte Fælles Mål:

 • Eleverne bliver klogere på livets vilkår før dem selv og opnår indsigt i kontinuitet og forandring.
 • Eleverne lærer at anvende arkæologiske og historiske kilder til at opnå viden om fortiden.
 • Eleverne stifter bekendtskab med deres egen plads i historien og oplever deres eget demokratiske samfund spejlet i en ikke-demokratisk periode i Danmarkshistorien – vikingetiden.

   Godt at vide

   Målgruppe: Gratis og obligatorisk forløb for 4. klasser fra kommunale skoler i Kerteminde og Nyborg kommuner.
   Varighed: 2 timer.
   Max. antal deltagere pr. forløb: 30 elever med min. 2 medfølgende voksne.
   Pris: Mit Østfyn-forløbet giver gratis entré og gratis undervisning for 4. klasser på kommunale skoler i Nyborg og Kerteminde kommuner. For andre kommuner koster forløbet 1400 kr. 

   Transport
   – Er Vikingemuseet og skolen beliggende for langt fra hinanden til, at klasserne kan transportere sig til fods eller med cykel, har Nyborg og Kerteminde kommuner bevilget penge til enten offentlig transport eller én rekvireret bus pr. klasse.
   – Kontakt kommunens skolekonsulent, hvis der er tvivl om hvilke ruter, der er bevilget bus til.
   – Skolen skal selv booke bus.

   Kontakt og booking
   Kontakt Vikingemuseet Ladby på mail: [email protected] eller tlf: 65321667

   Praktisk information
   – Forløbet kan bookes alle hverdage året rundt mellem kl. 9.00 og 15.00. Bookes et besøg på en mandag, hvor museet er lukket, åbnes museet kun under rundvisningen, og museumsbutikken kan ikke besøges.
   – Rundvisningen foregår primært indendørs i museets udstillinger og Ladbykongens skibshøj, som ligger 300 m fra museet. Aktiviteten er – alt afhængigt af vejret – ude eller inde.
   – Museet ligger på et 5 hektar stort åbent græsareal med bakker, træer og krat – lige ned til fjorden. Her er masser af plads under åben himmel til leg og hygge før eller efter forløbet.
   – Husk påklædning efter vejret og en dag ved vandet.
   – Området har talrige bord- og bænkesæt, hvor madpakkerne kan spises.
   – I museumsbutikken kan der købes is, sodavand, kaffe/the m.m.

   Tilmeld

   Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Vikingemuseet Ladby

   Du er tilmeldt!