Din kurv

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

Ny stor bog præsenterer ny viden om Østfyn og om dannelsen af Odense i vikingetiden

apr 21, 2022

En netop udkommet bog fra Syddansk Universitetsforlag med titlen From Central Space to Urban Place fortæller nyt om dannelsen af Odense i vikingetiden.

I bogen kan man læse om, hvordan Odense opstår som by omkring år 900 e.Kr. i et nordøstfynsk område præget af velstand. Bogen inddrager de mange fine detektorfund og spændende arkæologiske udgravninger, der over de senere år har gjort det muligt at sætte f.eks. den fantastiske skibsbegravelse ved Ladby, høvdingesædet på Munkebo Bakke, Odenses vikingeborg Nonnebakken og den sidste vikingekonge Knud d. Hellige ind i en samlet fortælling om, hvorfor det lige blev Odense – og ikke andre bebyggelser i området – som blev det bymæssige center på Fyn. Resultaterne fra Fyn er sammenlignet med baggrunden for dannelsen af Aalborg.

Bogen erkulminationen på et stort femårigt projekt, støttet af VELUX FONDENs museumsprogram og med Østfyns Museer og Odense Bys Museer som væsentlige aktører. Sammen med andre museer og universiteter har de to fynske museer de seneste fem år arbejdet med at analysere overgangen fra jernalderens mere spredte magtcentre til vikingetiden og middelalderens byer i områderne omkring Odense Fjord og den centrale Limfjord i perioden 400-1100 e.Kr.

Projektet er samtidig et eksempel på museernes forskningsmæssige ambitioner, hvor tværfaglighed og netværksdannelse nedbryder administrative skel og i stedet tager afsæt i forskningsemnerne. 

Bogen koster 299 kr. og kan købes på universitetsforlaget og de to museers butikker og hjemmesider.

Illustration: Forsiden af den knap 400 sider lange bog.

Om projektet:

Projektet har været ledet af Odense Bys Museers forskningscenter CENTRUM og haft deltagelse af arkæologer, historikere, stednavneforskere, geologer og arkæobotanikere fra Odense Bys Museer, Østfyns Museer, Nordjyske Museer, Moesgaard Museum, Nationalmuseet, Syddansk Universitet, Aarhus Universitet og Københavns Universitet. 

Yderlige information og en masse frit tilgængeligt materiale kan findes her: https://odensebysmuseer.dk/forskning/forskningsprojekter/from-central-space-to-urban-place/

Kontaktoplysninger:

Odense Bys Museer: Mads Runge (projektleder), forskningscenterleder, ph.d., [email protected], 20901327

Østfyns Muser: Malene Refshauge Beck, museumsinspektør, [email protected], 23967971

Syddansk Universitetsforlag: Martin Lindø Westergaard, forlagsdirektør, [email protected], 22976007

Ladbydragen på sommertogt

Ladbydragen på sommertogt

Det smukke vikingeskib Ladbydragen stævner ud fra Fyn og sætter kurs mod Jylland d. 21. juli. Skibet er ikke lastet med blodtørstige vikinger, men derimod med 21 dygtige og ihærdige besætningsmedlemmer, der skal navigere skibet i de indre danske farvande. Årets togt...

Lav keramik som i vikingetiden

Lav keramik som i vikingetiden

I løbet af sommeren er der masser af vikingeaktiviteter på Vikingemuseet Ladby. En af dem er lerværkstedet, og her er der tid og plads til fordybelse for både børn og voksne.

Imponerende fuglekunst på Vikingemuseet

Imponerende fuglekunst på Vikingemuseet

I løbet af sommeren kan du på Vikingemuseet Ladby opleve kunstværket ”Failure – Når vi fejler som et kollektiv” af den 17-årige kunstner Hana Saleh Zaabalawi. Værket er et afgangsprojekt fra Odense Designakademi juli-august 2024. Det er en installation bestående af...

Tilmeld

Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Vikingemuseet Ladby

Du er tilmeldt!