Din kurv

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

Gåden om Odin

mar 14, 2023

Vikingemuseet Ladby medvirker i en ny dokumentarserie på DR2.

I efteråret 2021 gik historiker Cecilie Nielsen på jagt efter danske regenter før Gorm den Gamle i programserien ”Gåden om Danmarks første konge”, som blev vist på DR. Denne søgen førte hende til Vikingemuseet Ladby, hvor der blev sat fokus på Ladbykongens skibsbegravelse fra år 925 e.Kr. samt de mange kostbare gravgaver, som understreger stedets status som kongegrav.

Nu har Vikingemuseet atter fået besøg af Cecilie Nielsen i den nye dokumentarserie ”Gåden om Odin”, som vises på DR2, og gennem seks afsnit udforsker den nordiske gud Odins rolle i Danmarks fortid.

Museumsinspektør på Vikingemuseet Ladby, Ane Jepsen Nyborg, medvirker i seriens første afsnit, og her kommer et lille, men ganske særligt lokalt detektorfund i fokus – nemlig Holev-fiblen.

”Det er rigtig spændende at få mulighed for at vise et af de virkelig interessante detektorfund på TV, som blev fundet på Østfyn. Der er efterhånden tusindvis af fund fra perioden år 400 til 1000 e.Kr., som fortæller om områdets storhedshed. Holev-fiblen, som vises i programmet, er et af de allermest spændende fund fra perioden og er endnu en brik i puslespillet om både guder og mennesker i den fynske vikingetid,” fortæller Ane Jepsen Nyborg.

Moderigtige detektorfund giver viden om fortiden

”Programmet giver også mulighed for at vise seerne, hvordan en af de arkæologiske videnskabelige processer fungerer, nemlig stilartsanalyse”, fortsætter Ane Jepsen Nyborg.

”Denne teknik tillader os at datere tusindår gamle genstande inden for en margin på 50 år. Heldigvis var folk nogle skrækkelige modedyr dengang, som ikke ville gå i arvesmykker. Og det hjælper os umådeligt meget i dag til at tidsbestemme fund og dermed sætte endnu flere billeder på, hvordan livet var på Ladbykongens tid.”

Første del af dokumentarserien ”Gåden om Odin” blev vist på DR2 onsdag den 8. marts kl. 21, og hele serien kan ses på DR-TV. Se programmet her.

Bliv også klogere på Ladbykongens grav i “Gåden om Danmarks første konge” her.

Lav keramik som i vikingetiden

Lav keramik som i vikingetiden

I løbet af sommeren er der masser af vikingeaktiviteter på Vikingemuseet Ladby. En af dem er lerværkstedet, og her er der tid og plads til fordybelse for både børn og voksne.

Imponerende fuglekunst på Vikingemuseet

Imponerende fuglekunst på Vikingemuseet

Denne sommer man i Vikingemuseet Ladbys udstilling opleve kunstværket ”Failure – Når vi fejler som et kollektiv” af kunstner Hana Saleh Zaabalawi. Værket er et afgangsprojekt fra Odense Designakademi og er en installation bestående af 6 naturalistiske fugle udført i...

Mød Ladbykongens vikinger til Kirsebærfestivalen

Mød Ladbykongens vikinger til Kirsebærfestivalen

Midt under Kirsebærfestivalen i Kerteminde er vikingerne fra Vikingemuseet Ladby draget til byen i Ladbydragen. Her vil festivalens gæster kunne møde de festklædte vikinger i gaden, hvor de er klar til en snak og deler foldere med rabat-billetter til museet ud til de...

Tilmeld

Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Vikingemuseet Ladby

Du er tilmeldt!