Din kurv

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

Mette Ladegaard Thøgersen – ny direktør for Østfyns Museer

okt 27, 2023

Fra 2024 er Mette Ladegaard Thøgersen ny direktør for Østfyns Museer. Mette Ladegaard Thøgersen overtager opgaven på baggrund af et indgående kendskab til museet efter 16 års ansættelse, tre lederroller fordelt på museets fyrtårne samt publikationer om alt fra færger og møller – til kunst, vikingetid og middelalder.

Når Mette Ladegaard Thøgersen sætter sig i direktørstolen på Østfyns Museer den 1. januar 2024, er det ikke kun med 16 års erfaring på museet i bagagen. Med i kufferten er også en Ph.d. i historie fra Syddansk Universitet (SDU), solid ledelseserfaring, flere bestyrelsesposter, en lang række af publikationer, masser af erfaring som foredragsholder og meget, meget mere.

I Østfyns Museers bestyrelse er vi meget glade for, at vi med Mette Ladegaard Thøgersen får en ny direktør, der både er særdeles kompetent og dedikeret til museet. Mette har et indgående kendskab museets organisation og administration samt alle museets faglige afdelinger, og hun møder derfor ind til direktørstillingen med en solid ballast og erfaring fra alle sider af Østfyns Museers brede vifte af aktiviteter.

Flemming Kjærulf, formand i Østfyns Museers bestyrelse

Fra Fur til Fyn

Mette Ladegaard Thøgersen (f. 1975) er vokset op på øen Fur i Limfjorden, og allerede i gymnasietiden havde hun stor interesse for både historie og lokale oplevelser. Mette havde således studiejob på både Fur Museum og Fur Turistkontor.

Det var faktisk i forbindelse med min ansættelse som kustode, rengøringsmedarbejder, udgravningsassistent på det lille kulturhistoriske og naturhistoriske Fur Museum, at jeg for alvor fik øjnene op for museumsverdenen. Det var en utrolig spændende arbejdsplads med virkelig søde og dygtige kolleger – og ikke mindst: Glade gæster. Det var der,  jeg besluttede, at jeg gerne ville læse historie, så jeg måske en skønne dag kunne få et museumsjob.

Mette Ladegaard Thøgersen

I 1996 gik turen til Fyn og en ny tilværelse som historiestuderende på Syddansk Universitet. Kandidaten blev afsluttet med et speciale om De fynske stationsbyer i 2002. Herefter blev det til job som AC-medarbejder i Vejle Amt, inden Mette blev ansat som forskningsassistent ved Kartografisk Dokumentationscenter på Syddansk Universitet.

Forskning og museumsjob

Forskning fyldte dog allerede meget i bevidstheden hos den nyuddannede historiker, og i 2004 startede Mette Ladegaard Thøgersen som Ph.d. studerende et projekt om Landdistrikternes Urbanisering 1840-1960. Det sidste punktum blev sat i 2007, og med en Ph.d. til den akademiske samling blev det til en ansættelse som museumsinspektør ved Kertemindegnens Museers (i dag Østfyns Museer) kulturhistoriske afdeling, og allerede i 2009 var det tid til en ny udfordring som afdelingsleder for Vikingemuseet Ladby.

1. januar 2009 fusionerede det daværende Kerteminde Egnens Museer og Nyborg Museum og blev til Østfyns Museer. I forbindelse med fusionen var jeg så heldig at blive ansat som leder af den nyoprettede afdeling Landskab & Arkæologi på Vikingemuseet Ladby, hvor opgaverne bl.a. var at søsætte spændende projekter som byggeriet af en fuldskalakopi af Ladbyskibet og syning af Ladbytapetet sammen med en masse entusiastiske frivillige.

Mette Ladegaard Thøgersen

Fra vikinger til fuglekunst

Det blev til seks år i spidsen for Vikingemuseet Ladby, inden vikingerne og arkæologien i 2015 blev skiftet ud med fuglekunst og en ny spændende post som leder af Johannes Larsen Museet i Kerteminde. Johannes Larsen Museet var dengang – og er stadig i dag – et af Danmarks mest kendte kunstnerhjem og en stor turistattraktion på Fyn. Med Mette Ladegaard Thøgersen som afdelingsleder blev der sat gang i udviklingen af museets rammer med bl.a. nye kontorer og udvidelse af museets café, Kaffehuset, samt anlæggelse af Larsens Køkkenhave. Derudover var der stor fokus styrkelse af frivilligindsatsen, tilrettelæggelsen af udstillinger, ligesom der også blev sat tid af til at skrive bøger om museet og kunst.

Johannes Larsen Museet er et af Danmarks allersmukkeste museer, og det var en stor fornøjelse at have Larsens fantastiske miljø som arbejdsplads. Men det var også en spændende opgave at være med til at videreudvikle museet – bl.a. med udbygningen af Kaffehuset, som har øget museets synlighed i forhold til Kerteminde by, så bygningen nu også vender fronten ud mod byen.

Mette Ladegaard Thøgersen

Et slot i Nyborg

I 2018 blev Mette Ladegaard Thøgersen leder af Nyborg Slot & Kulturhistorisk Afdeling ved Østfyns Museer, men havde da allerede arbejdet med planlægningen af den store restaurering og nybyggeriet ved Nyborg Slot siden fusionen. Derudover var der opgaverne med drift og udvikling af museets kulturhistorisk afdeling, og så skulle der også skrives nogle bøger om Nyborg og slottets historie.

Der har været nogle bump på vejen, når der tales om Slotsprojektet, som blev sat fuldstændig i stå i december 2020. Men nu ser det ud til, at Slotsprojektet kommer i gang igen og dermed er på vej ind i en ny fase. I praksis vil en stor del af forberedelsen af slottets genåbning skulle varetages af den nye afdelingsleder for Nyborg Slot og Østfyns Museers kulturhistoriske afdeling, som forhåbentlig også kan tiltræde 1. januar 2024.

Rollen som direktør

Dengang Mette Ladegaard Thøgersen boede på Fur og arbejdede på det lokale museum, havde hun måske ikke forestillet sig, at hun en dag skulle være leder af et museum med knap 100 ansatte (godt 50 årsværk) og næsten 400 frivillige. Ikke desto mindre har hårdt arbejde, en nysgerrighed på viden og oplevelser samt en stor dedikation til Østfyns Museer bragt hende i en position, hvor Østfyns Museers bestyrelse uden tøven pegede på hende som museets nye direktør, da stillingen blev ledig.

Jeg glæder mig meget til at overtage direktørposten pr. 1. januar 2024 og fortsætte de seneste mange års gode arbejde og udvikling på museet sammen med et enestående hold af dedikerede kolleger. På Østfyns Museer har vi hele tre stedbundne og unikke fyrtårne samt en lang række andre mindre udstillingssteder. Vi har også en solid lokal forankring og et godt samarbejde med de to kommuner. Det ser jeg meget frem til at fortsætte – for netop den lokale opbakning er et helt nødvendigt afsæt, når vi også fremover skal være en samfundsrelevant kulturinstitution, der rækker ud både nationalt og internationalt.

Mette Ladegaard Thøgersen

Mette Ladegaard Thøgersen bor i Højby sammen med sønnen Sofus på 15 år, og har de senere år dannet par med Erland Porsmose. Dagen starter stort set altid med lidt yoga eller en morgen løbetur, og fritiden bliver især brugt til at besøge museer og andre kulturinstitutioner i ind- og udland samt samvær med familien.

Mette Ladegaard Thøgersen – CV

UDDANNELSE

 • Ph.d. i historie 2007 Ph.d. projekt om landdistrikternes urbanisering 1840-1960 (SDU)
 • Cand. mag. i historie 2002 (kandidat i lokalhistorie). Speciale om de fynske stationsbyer (SDU)

Erhvervserfaring

 • Leder af Nyborg Slot & Kulturhistorisk Afdeling/Østfyns Museer 2018-nu.
 • Leder af Johannes Larsen Museet/Østfyns Museer 2015-19.
 • Leder af Landskab & Arkæologi/Østfyns Museer (herunder også Vikingemuseet Ladby) 2009-15.
 • Museumsinspektør Kertemindeegnens Museer (fra 2009 Østfyns Museer) 2007-08.
 • Forskningsassistent ved Kartografisk Dokumentationscenter Syddansk Universitet 2003-04.
 • AC-medarbejder Vejle Amt 2002-03

Andre relevante hverv

 • Formand for Kulturarv Fyn 2021-nu.
  Kulturarv Fyn er en paraplyorganisation for det fynske Arkiv-Bibliotek-Museumssamarbejde: Bestyrelsesmedlem i samme 2010-19.
 • Formand for Kongens Fadebur 2020-22.
  Kongens Fadebur var en selvejende institution, der arbejdede med fødevarehistorie og -netværk i Nyborg kongelige Len. Blev 1. januar 2023 lagt ind under Østfyns Museer.
 • Medlem af Nyborg Fæstningsfonds bestyrelse, 2021-nu.
 • Medlem af bestyrelsen for Folkeuniversitet i Syddanmark 2018-nu.
 • Medlem af styrelsen for Center for Middelalder og Renæssancestudier ved Syddansk Universitet 2018-nu.
 • Medlem af Byhistorisk Komité 2007-nu.
 • Fagreferent Trap Danmark, 6. udgave 2016-18.
 • Medlem af censorkorpset for historie 2014-18.

FORMIDLING OG PUBLIKATIONER

Forfatter:

 • På vej: Restaureringen af Nyborg Slot – dengang og nu, primo 2024 (historie, arkitektur)
 • Svanemøllen i Kerteminde 2022 (kulturhistorie, kunst).
 • Danmarks Første Grundlov. Erik Klippings håndfæstning 1282, 2022 (historie, middelalder).
 • Nyborg – Danmarks Riges Hjerte, 2020 (historie, middelalder).
 • Ladbytapetet, 2017 (kunst, vikingetid).
 • Arven fra Larsen/The Larsen Legacy, (dansk og engelsk), 2017 (kunst).
 • Haven ved Havet, 2017 (kunst).
 • The Johannes Larsen Museum. Guest at Møllebakken (engelsk), 2016 (kunst).
 • The Viking Museum at Ladby (engelsk), 2016 (vikingetid).
 • En gyngende bro, 2016 (færgehistorie, nyere tid).
 • Johannes Larsen Museet. Gæst på Møllebakken, 2015 (kunst).
 • Danmarksporten, Nyborg Danmarks Riges Hjerte, 2015 (historie, nyere tid).
 • Vikingemuseet Ladby 2015, (vikingetid).
 • Historier i Landskabet, Vejle Amt, 2002 (historie, kulturmiljøer).

Andre publikationer (medforfatter):

 • Borgmestergården. Renæssancegård og museum, 2021 (historie, renæssance).
 • Dyrehave Mølle (sammen med Realdania), 2021 (historie, nyere tid).
 • Kulturarvsmasterplan for Nyborg og kongernes Østfyn, 2019 (historie, kulturarv).
 • En vidunderlig verden. Antologi om Johannes Larsen, 2017 (kunst).
 • Desuden større og mindre artikler om kunst og natur, frivillighed, kulturarv, byhistorie, landdistrikternes urbanisering.
Lav keramik som i vikingetiden

Lav keramik som i vikingetiden

I løbet af sommeren er der masser af vikingeaktiviteter på Vikingemuseet Ladby. En af dem er lerværkstedet, og her er der tid og plads til fordybelse for både børn og voksne.

Imponerende fuglekunst på Vikingemuseet

Imponerende fuglekunst på Vikingemuseet

Denne sommer man i Vikingemuseet Ladbys udstilling opleve kunstværket ”Failure – Når vi fejler som et kollektiv” af kunstner Hana Saleh Zaabalawi. Værket er et afgangsprojekt fra Odense Designakademi og er en installation bestående af 6 naturalistiske fugle udført i...

Mød Ladbykongens vikinger til Kirsebærfestivalen

Mød Ladbykongens vikinger til Kirsebærfestivalen

Midt under Kirsebærfestivalen i Kerteminde er vikingerne fra Vikingemuseet Ladby draget til byen i Ladbydragen. Her vil festivalens gæster kunne møde de festklædte vikinger i gaden, hvor de er klar til en snak og deler foldere med rabat-billetter til museet ud til de...

Tilmeld

Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Vikingemuseet Ladby

Du er tilmeldt!