Din kurv

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

Ny multifunktionel havn til Vikingemuseet Ladby

nov 4, 2024

Fremover skal en helt ny havn samle aktiviteter fra både vand- og landsiden på Vikingemuseet Ladby. Havnen bygges med støtte fra Friluftsrådet, Marianne og Peter Hermansens Fond, LAG MANK og Kerteminde Museumsforening. Den nye vikingehavn forventes klar i starten af 2025.

”Den nye vikingehavn bliver et knudepunkt fra vand- og landsiden. Den giver alle mulighed for at få adgang til det fantastiske fjordlandskab, der havde så stor betydning i vikingetiden, at en konge blev gravlagt på dette særlige sted. Vi håber, at havnen bliver et samlingspunkt, både for vores gæster, men også for de lokale der bruger fjorden. Stor tak til både Friluftsrådet, Marianne og Peter Hermansens Fond, LAG MANK og Kerteminde Museumsforening for støtte til projektet,” siger Mette Ladegaard Thøgersen, direktør for Østfyns Museer.

Danmarks smukkeste bål-ø?
Havnen kommer til at have flere forskellige formål. Det bliver naturligvis her, vikingeskibet Ladbydragen skal ligge i sommerhalvåret, og nye formidlingsplatforme skal formidle sejlads og vedligehold af skibet samt fortælle om livet ved fjorden. Ved vandet etableres en flot bål-ø, hvorfra havets ressourcer kan tilberedes over bål få meter fra vandkanten. Dermed bliver det muligt at formidle både ”fra jord til bord” og ”fra hav til bord”. Bål-øen kan tilgås både fra vand og fra land, og kanoer/kajakker og motorbåde kan lægge til i havnen og benytte området efter lukketid.

”De næste ti år arbejder vi på en vision for Vikingemuseet Ladby, hvor udearealerne og brugen af disse spiller en meget stor rolle. Den nye vikingehavn er en vigtig del af denne vision, og havnen kommer til at løfte vores formidling af landskabet rundt om Ladbykongens gravhøj – og især sammenspillet mellem vikingerne og fjorden. Vi glæder os til at kunne præsentere havnen for vores gæster og er meget taknemmelige for den flotte støtte til projektet,” siger Claus Frederik Sørensen, afdelingsleder Vikingemuseet Ladby.

Vikingehavnen kommer til at bestå af to anløbsbroer, hvorimellem Ladbydragen har base fra maj-oktober. Den vestlige anløbsbro bliver en del af et beskyttet vandområde, hvor børn og voksne – udstyret med fiskenet, forstørrelsesglas og feltguider – kan gå på opdagelse i fjordens liv og natur.

Datid/nutid/bæredygtighed
Der er naturligvis tænkt i bæredygtighed, når den nye havn skal bygges. Materialerne bliver derfor lærke- og egetræ, der begge er bæredygtige træsorter kendt for deres holdbarhed og styrke. De dyrkes, skoves og forarbejdes på en miljømæssigt ansvarlig måde. Udover, at materialerne er klima- og miljøvenlige, er de også historiske materialer, som vikingerne selv kunne have benyttet sig af.

Byggeriet starter allerede i starten af november, og havnen forventes at stå klar medio januar 2025. Sunke Arkitekter i Kerteminde er bygherrerådgiver, og efter udbud varetages hovedentreprisen af Triers Tømrer og Snedker ApS.

Topbillede: Arkitekttegning af den nye havn. Sunke Arkitekter

Ladbydragen ved bro, her skal den nye havn placeres. Foto: Ard Jongsma

Endnu en nominering til Vikingemuseet Ladby

Endnu en nominering til Vikingemuseet Ladby

Vikingemuseet Ladby er nomineret til Danmarks Bedste Museer 2024. Du kan sende en stemme museets vej, ved at sende en sms til nummeret nedenfor. Afstemningen slutter den 28. november.

50.000 kr. på spil: Skoler inviteres til jubilæumskonkurrence

50.000 kr. på spil: Skoler inviteres til jubilæumskonkurrence

I 2025 kan Nyborg fejrer 500 års jubilæum som residensstad. I den forbindelse udskriver Østfyns Museer en konkurrence for skoleklasser i Nyborg og Kerteminde Kommuner. Der er store pengepræmier på højkant til de tre bedst placerede – en pris fra Fonden...

Tilmeld

Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Vikingemuseet Ladby

Du er tilmeldt!