Din kurv

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

Skelettet fra Lillestrand

maj 25, 2023

Kort før jul 2022 gik Asger Stuhr en tur langs Lillestrand ud mod Holckenhavn Bugt. Her fangede nogle mørke knogler, der umiskendeligt lignede et par menneskelårben, hans opmærksomhed. Knoglerne var skyllet frem i strandens sand og grus.

Politiet blev tilkaldt og begyndte at udgrave skelettet, som viste sig at ligge i nærmest hel stand på stedet. Heldigvis fik Østfyns Museer og ADBOU (Antropologisk Afdeling, Syddansk Universitet) også besked om fundet og overtog den videre udgravning og undersøgelse. Det stod nemlig hurtigt klart, at der næppe var tale om en kriminalsag fra nyere tid.

”I kamp mod tidevandet og tiltagende vintermørke fik vi udgravet skelettet. Der var tale om en voksen mand ca. 20-40 år gammel, der lå på ryggen med hænderne langs siden. Der blev ikke fundet nogen genstande, som kunne fortælle os, hvornår han var fra, så derfor blev der lavet kulstof 14 datering af knoglerne,” fortæller arkæolog ved Østfyns Museer, Malene Refshauge Beck.

Måske en druknet sømand
Dateringen viser, at manden døde mellem 1430 og 1520. Der er sandsynligvis tale om en druknet sømand – en strandvasker – som er skyllet ind på stranden. Måske har nogen fundet ham, og gravet ham længere ned, eller også er liget ret hurtigt blevet dækket af et tykt lag sand og grus – f.eks. i forbindelse med en storm. Storebæltskysten ændrer sig hele tiden, og der bliver hvert år flyttet store mængder sand og grus, som aflejres andre steder på kysten. Denne erosion er også grunden til, at skelettet dukkede op igen, og heldigvis blev det kombineret med en årvågen strandgæst.

”Hvis ikke Asger havde opdaget knoglerne, var de med stor sandsynlighed skyllet væk i løbet af vinteren eller dækket igen af et nyt lag sand,” siger Malene Refshauge Beck.

Med livet som indsats
Storebælt kan være et hårdt farvand at besejle – det findes der masser af beretninger om. Også fra 1500-tallet hvor blandt andet Frederik d. 2. i vinteren 1568-69 måtte tage ophold i længere tid på Sprogø, fordi vejret og i dette tilfælde især isen var for voldsom til, at man kunne krydse bæltet. Det er derfor heller ikke helt ukendt med fund af skeletter langs bæltets strande. Der er for eksempel fundet tre skeletter i et strandstenslag ved Slipshavn og et på Sprogø – alle mænd. Skeletterne fra Slipshavn er ikke dateret, men manden fra Sprogø er fra middelalderen 1415-1450. Som sømand havde man et ikke ufarligt liv. Mandens familie har nok næppe fået besked om hans endeligt i en strandvold ved Nyborg.

Lige nu kan du se en udstilling om Sprogø på Borgmestergården i Nyborg

D. 20. december 2022 udgravede Svenja Weise ph.d. ADBOU og Malene Beck Østfyns Museer resterne af skelettet på Lillestrand, udgravningen foregik i vandkanten og i kamp med tidevandet, men det lykkedes at få reddet knoglerne og dokumenteret, at der var tale om en voksen mand, der lå udstrakt på ryggen med hænderne langs siden. På fotoet er de fleste knogler taget op, og kun rygsøjlen ligger tilbage. Finderen Asger Stuhr og sønnen Kalle, der selv havde medbragt en skovl, fulgte med i hele udgravningen. Foto: Østfyns Museer.

Flere nyheder fra Vikingemuseet Ladby

Lav keramik som i vikingetiden

Lav keramik som i vikingetiden

I løbet af sommeren er der masser af vikingeaktiviteter på Vikingemuseet Ladby. En af dem er lerværkstedet, og her er der tid og plads til fordybelse for både børn og voksne.

Imponerende fuglekunst på Vikingemuseet

Imponerende fuglekunst på Vikingemuseet

Denne sommer man i Vikingemuseet Ladbys udstilling opleve kunstværket ”Failure – Når vi fejler som et kollektiv” af kunstner Hana Saleh Zaabalawi. Værket er et afgangsprojekt fra Odense Designakademi og er en installation bestående af 6 naturalistiske fugle udført i...

Mød Ladbykongens vikinger til Kirsebærfestivalen

Mød Ladbykongens vikinger til Kirsebærfestivalen

Midt under Kirsebærfestivalen i Kerteminde er vikingerne fra Vikingemuseet Ladby draget til byen i Ladbydragen. Her vil festivalens gæster kunne møde de festklædte vikinger i gaden, hvor de er klar til en snak og deler foldere med rabat-billetter til museet ud til de...

Tilmeld

Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Vikingemuseet Ladby

Du er tilmeldt!