I disse dage er det 90 år siden, Ladbyskibet dukket op af jorden på en mark lidt uden for Ladby en kold februardag i 1935. Fundet af Danmarks første vikingeskib var en kæmpestor sensation, som ryddede avisens spalter både på Fyn og på landsplan. Lige godt to år efter fundet blev museet indviet.
En Dag jeg aldrig glemmer
Den 28. februar i 1935 gjorde amatørarkæolog og apoteker Poul Helweg Mikkelsen og museumsassistent Svend Larsen fra Fyns Stiftsmuseum et helt enestående fund på en mark ved Nymarksgården lidt uden for Ladby ved Kerteminde. Gårdens ejer, Erik Eriksen, havde et par år forinden fundet et menneskekranie på sin mark og kontaktede i den forbindelse den fynske amatørarkæolog par excellence, Poul Helweg Mikkelsen. I november 1934 var Helweg Mikkelsen igen på marken og fandt flere grave fra vikingetiden. Da han var i færd med at optage et skelet fra en af gravene, skete der pludselig noget. Frem af mulden dukkede med Helweg Mikkelsens ord ”…de Jærnbaand og lancetformede Spidser, der senere viste sig at hidrøre fra Vikingeskibets Bagstavn.” Men udgraverne vidste endnu ikke, hvad det var, de havde fundet.
Undersøgelserne på marken blev genoptaget lige før jul, men først den 28. februar 1935 faldt brikkerne på plads. Frem af jorden var nu kommet jernnagler i rækker, og museumsassistent Svend Larsen udbrød: ”Hvad mener De om et Skib, Apoteker!” Hvortil apoteker Helweg Mikkelsen svarede: ”Det er sandelig et Skib”.
I sin dagbog føjer Helweg Mikkelsen til:
”Jeg var straks klar over, at hvis vor Antagelse holdt stik, var det et enestaaende interessant Fund, jeg her formedelst min Vedholden i at forfølge de i November fundne Jernbeslag trods det barske og gennemisnende Vejr var stødt paa. Jeg vidste jo, at man aldrig før i Danmark havde fundet et i en Høj gravsat Skib, saa jeg var klar over, hvad det vilde betyde, hvis det virkelig var, som vi antog, et Skib; det var en for en Arkæolog meget betagende Situation, en Dag jeg aldrig glemmer.”
”Revolution i dansk arkæologi”
Helweg Mikkelsen kontaktede Nationalmuseet, som straks sendte et telegram til finderne med et ”STORT TILLYKKE VIKINGESKIB”. Nyheden nåede også straks ud til pressen, eksempelvis til Politiken, somden 3. marts 1935 bragte en artikel på forsiden under overskriften: ”Revolution i dansk arkæologi. Et gravsat Vikinge-Skib paa Fyn: Det betydeligste Fund siden Guldhornene. Interessant Fund i Lighed med Gokstadskibet”. Videre hedder det i artiklen: ”Et opsigtsvækkende Oldtidsfund, sandsynligvis et af de betydeligste siden Fundet af Guldhornene, er i disse Dage gjort ved Kerteminde.”
At det virkelig var et enestående fund blev bekræftet, da Nationalmuseets konservator, Gustav Rosenberg, et par dage efter dukkede op i Ladby. Fyens Stiftstidende skrev den 4. marts: ”Apoteker Helweg Mikkelsens Formodning om, at det er et Vikingeskib, han har fundet ved Ladby, fik idag sin Bekræftelse af Nationalmuseets Ekspert, Konservator Rosenberg, som har taget Fundet i Øjesyn […] Videnskaben nærer betydelige Forventninger om at finde interessante Ting i Skibet, naar det meget vanskelige Udgravningsarbejde fortsættes.”
Fundet af Danmarks første vikingeskib var en realitet. I Danmark havde man længe kigget misundeligt mod Norge, som med Tuneskibet, Gokstadskibet og Osebergskibet havde imponerende vikingeskibsfund på stribe. Nu havde også Danmark et vikingeskib og dermed et håndgribeligt bevis på landets stolte vikingefortid.
Verdens mærkeligste Søfartsmuseum
Det blev besluttet at udskyde selve udgravningen til foråret 1935. Under udgravningen kom der rigtig mange interesserede forbi, og på de mest velbesøgte dage var der mere end 1000 gæster. Udgravningen af vikingeskibet var noget, man skulle se.
Allerede i juli 1935 blev det besluttet at bevare Ladbyskibet in situ, dvs. på det sted, hvor en vikingekonge var blevet begravet for mere end 1000 år siden. En både dristig og fremsynet beslutning, som også indebar, at der skulle bygges en betonkuppel beklædt med græstørv hen over skibet.
I maj 1937 kunne det nye museum over Ladbyskibet indvies. Museet fik ved indvielsen prædikatet ”Verdens mærkeligste Søfartsmuseum”, og det med god grund, for museet bestod ”kun” af den rekonstruerede skibsgrav. Lige siden har der været museum i Ladby. De seneste mange år i en udvidet form og med spændende planer for fremtiden.
Historien om Ladbyskibets nyere historie tog sin begyndelsen en februardag i 1935.
”TILLYKKE VIKINGESKIB” med de 90 år. Den 28. februar er der fra kl. 14.30 åbent hus på Vikingemuseet Ladby i anledning af 90-året for fundet af Ladbyskibet. Her fortæller Mette Ladegaard Thøgersen om begivenheden
Billedtekst: Udgravning af Ladbyskibet 1935-36. Set fra vest. Foto Antikvarisk-Topografisk Arkiv, Nationalmuseet