Vær med til indvielse af Kølstrup Kirkes nye Kirkeskib, der er skabt med det berømte Ladbyskib som forbillede. Indvielsen finder sted torsdag den 25. april 2024 kl. 19 i Kølstrup Kirke ved Kerteminde.
I 2013 fik Munkebo Kirke nyt Kirkeskib, og ved den efterfølgende kaffe gik snakken; savnede Kølstrup Kirke på den anden side af fjorden, da ikke også et nyt Kirkeskib? For netop i Kølstrup Sogn blev et af Danmarkshistoriens mest berømte skibe fundet – Ladbyskibet, i Danmarks eneste bevarede skibsgrav fra vikingetiden. Det blev startskuddet til et møjsommelige arbejde af mange lokale kræfter, for at bygge en nøjagtig kopi af vikingeskibet som Kirkeskib til Kølstrups smukke kirke.
10 vintre senere bliver drømmen – og de mange timers arbejde – til virkelighed, og nu skal det nye kirkeskib, med forbillede i Ladbyskibet, indvies efter alle kunstens regler. Der hører nemlig særlige ritualer med til sådan en indvielse. Først skal skibet bæres i procession til kirken, hvorefter sognepræst ved Kølstrup Kirke, Knud Erik Kristensen, vil forestå indvielsen. Knud Erik Kristensen, Kølstrups Kirkes præst gennem 40 år, har været med til at igangsætte fremstillingen af Kirkeskibet, og skibet når lige at blive færdigt, inden Knud Erik går på pension 1. maj i år.
Ladbykongen i Kølstrup Kirke?
Vikingemuseet Ladby deltager naturligvis i indvielsen og stiller op med flere farverige og festligt klædte vikinger til lejligheden.
”Når Kirkeskibe indvies, er det skik, at der synges en ganske særlig salme, nemlig Thomas Kingos salme nr. 149 ”Hvad er det for en Snekke”, udtaler museumsinspektør ved Vikingemuseet Ladby, Ane Jepsen Nyborg, der også fortæller, at skibsnavnet Snekke netop betegner den type af krigsskib fra Vikingetiden, som Ladbyskibet tilhører.
”Det bliver en festlig og hyggelig aften. Ladbyskibet bliver repræsenteret på en fornem plads, hvor kirkegængere fremover kan blive mindet om sognets særlige vikinge-historie. Samtidig kan alle se det fantastisk flotte håndværk, som mange mennesker rundt om Kerteminde Fjord, har samarbejdet om de sidste 10 år,” fortsætter hun. ”Og så er det jo helt unikt med netop Kølstrup Kirke, for det er i denne kirke, at man har foreslået, at Ladbykongen, hvis jordiske rester blev flyttet fra Ladbyskibet allerede i Vikingetiden, kunne være gen-begravet,” slutter Ane Jepsen Nyborg.
Alle interesserede er velkomne til indvielsen torsdag den 25. april kl. 19.00 i Kølstrup Kirke. Bemærk at mødestedet er ved Kølstrup Forsamlingshus, hvorfra processionen af vikinger med kirkeskibet, bevæger sig mod kirken.
NB! Mødested ved Parkeringspladsen ved Kølstrup Forsamlingshus, Kertinge Bygade 83, 5300 Kerteminde
Tidligere model af Ladbyskibet. Foto: Østfyns Museer
Topbillede: Kølstrup Kirke 2016. Fotograf: Arnold Mikkelsen, Nationalmuseet