Din kurv

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

Den danske natur afslører vikingernes hemmelige rødfavningsmetode

jul 14, 2023

Normalt er det yderst sjældent, at tøj fra Vikingetiden bevares, og det er endnu mere usædvanligt at finde spor af farvestoffer i tøjet, der stadig er synlige tusind år senere. Men når farverester på vikingetøj findes, er det oftest i blå eller røde nuancer.

Men hvordan lykkedes det vikingerne at farve deres tøj rødt?

Denne gåde har optaget mange forskere og plantefarvere. Mange har hørt om planter med indigo, som farver blåt, og planten krap, hvis rødder kan skabe smukke røde farver, der spænder fra orange til postkasserød. Men der findes et alternativ til rødfarvning i den danske natur, nemlig hvid og gul snerre, der faktisk er beslægtet med den sydeuropæiske krap.

Det er sandt, at det er betydeligt mere udfordrende at skaffe store mængder af snerre-rødder, som er tynde og skrøbelige. Og flotte dybe farver kræver mange kilo rødder. Til gengæld er denne plante helt almindelig i Danmark – både i dag og i vikingetiden – og den er faktisk i fuld blomst lige nu på selveste Ladbykongens gravhøj.

Prøv vikingetøj

Hvis du er nysgerrig på at vide mere om plantefarvning og ønsker at se eller prøve vikingetøj, så er der en fantastisk mulighed for dig.

Besøg Dragtgruppen på Vikingemuseet Ladby hver torsdag resten af sommeren, hvor du kan lære mere om plantefarvning, vikingetøj, uld og hør og samtidig opleve vikingetøj på nært hold. Alternativt kan du tage et kig på vores Dragtrum og prøve vores autentiske vikingedragter.

Grib chancen for at dykke ned i fortidens farverige verden og oplev de fine røde nuancer, som vikingerne benyttede sig af i deres klædedragt. Museets dragtdamer og Dragtrummet byder velkommen til alle nysgerrige sjæle, der ønsker at træde ind i vikingetidens farverige univers.

Læs mere om sommerens oplevelser for hele familien her.

Læs seneste nyheder fra Vikingemuseet Ladby:

Endnu en nominering til Vikingemuseet Ladby

Endnu en nominering til Vikingemuseet Ladby

Vikingemuseet Ladby er nomineret til Danmarks Bedste Museer 2024. Du kan sende en stemme museets vej, ved at sende en sms til nummeret nedenfor. Afstemningen slutter den 28. november.

50.000 kr. på spil: Skoler inviteres til jubilæumskonkurrence

50.000 kr. på spil: Skoler inviteres til jubilæumskonkurrence

I 2025 kan Nyborg fejrer 500 års jubilæum som residensstad. I den forbindelse udskriver Østfyns Museer en konkurrence for skoleklasser i Nyborg og Kerteminde Kommuner. Der er store pengepræmier på højkant til de tre bedst placerede – en pris fra Fonden...

Tilmeld

Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Vikingemuseet Ladby

Du er tilmeldt!